Selecteer een pagina

Lekker in je eentje op pad, de zon die schijnt en uit de autoradio klinkt je favoriete radiozender. De kilometers asfalt schieten onder je door en je bent op weg om je vracht op te halen ergens in het buitenland. Je kent de wegen op je duimpje en hebt veel landschappen in Europa al een keer gezien. Af en toe stop je bij een pompstation voor een broodje of een kopje koffie, en dan vervolg je je reis weer naar je bestemming. Klinkt die jou als muziek in de oren? Lees dan verder en ontdek of vrachtwagenchauffeur misschien jouw droomberoep is!

Onmisbaar beroep

In onze huidige samenleving zijn landen op allerlei manieren met elkaar verbonden. Voor de uitwisseling van diensten, personen en goederen. Veel van de producten die wij in Nederland in ons dagelijks leven gebruiken worden ergens anders gemaakt. En die goederen moeten op een bepaalde manier bij ons komen. Voor producten van ver zoals fruit uit Zuid-Amerika gaat deze transport via boot of vliegtuig. Maar voor veel goederen die over kleinere afstand vervoerd worden is de (koel)vrachtwagen de uitgelezen transportmogelijkheid. En iemand moet die vrachtwagen besturen. Vrachtwagenchauffeur is daarmee een belangrijk beroep waar veel mensen op een bepaalde manier van afhankelijk zijn.

Wat vervoer je zoal?

Zoals hierboven al staat worden er veel verschillende soorten producten per vrachtwagen vervoerd. Dit kan echt van alles zijn. Wat dacht je van vlees uit Italië, melk uit Duitsland of meel uit Frankrijk? Of Sinaasappels uit Spanje? Maar ook andere producten dan levensmiddelen worden uit het buitenland naar Nederland vervoert. Olie bijvoorbeeld, of chemische goederen. Of hout, of ander bouwmateriaal. En er gaan natuurlijk ook grote stromen goederen van Nederland naar andere landen toe. Het zal per sector verschillen wat je vervoert, maar het zijn altijd goederen waar de klant op zit te wachten.

Onregelmatige werktijden

Het beroep van vrachtwagenchauffeur is niks voor mensen die van hun vaste routines houden.

Het werk is flexibel, en elke dag ziet er weer anders uit. Soms maak je lange dagen, en ben je een tijd van huis. Hier moet je tegenkunnen, en sterker nog: hier moet je van houden. Daarom is het beroep van vrachtwagenchauffeur niet voor iedereen weggelegd. Maar als het bij je past, dan kan je hier veel plezier aan beleven.

Wil jij aan de slag als vrachtwagenchauffeur? Kijk dan eens rond naar logistieke bedrijven bij jou in de buurt. Maar je kan ook voor jezelf beginnen. Dit vergt meer voorbereiding en een ondernemende geest. Want dan ben je zelf verantwoordelijk voor je klanten, je goederen en je routes. Wat ga jij vervoeren, voor wie en waarheen? En je zult een vrachtwagen en oplegger moeten kopen. Maar als dit je droombaan is: wacht dan niet langer en ga ervoor!