Selecteer een pagina

Zoals je ongetwijfeld weet zijn mondkapjes momenteel verplicht in het Nederlandse openbaar vervoer en om hiervan gebruik te kunnen maken moet je mondkapjes bestellen. Het is dan belangrijk dat je de juiste kapjes bestelt, dat je voldoende kapjes bestelt en dat je aan het milieu denkt. Er zijn enkele regels die gelden voor mondkapjes in het openbaar vervoer en het is belangrijk dat je deze in acht houdt wanneer je mondkapjes gaat bestellen. De onderstaande informatie helpt je bij het plaatsen van de juiste bestelling.

De juiste mondkapjes bestellen

Eén van de regels waarmee je te maken krijgt is dat in het openbaar vervoer niet-medische mondkapjes verplicht zijn gemaakt. Dit zijn kapjes die werken als een grote zakdoek en ervoor zorgen dat de drager het virus minder snel verspreidt. Ze beschermen je niet tegen het oppakken van het virus. Omdat iedereen in het openbaar vervoer een mondkapje draagt is de bescherming voldoende. Medische mondkapjes zijn bedoeld voor mensen die ze dagelijks nodig hebben om hun werk te kunnen doen. Het is daarom beter om alleen niet-medische mondkapjes te bestellen als je ze enkel voor het openbaar vervoer wilt gebruiken.

Hoeveel mondkapjes heb je nodig?

Het is ook goed om even stil te staan bij hoeveel mondkapjes je wilt bestellen. Je elke keer een nieuw kapje gebruiken en dat betekent dat mensen die dagelijks met het openbaar vervoer reizen minimaal 2 kapjes per dag nodig hebben: 1 voor heen en 1 voor terug. Dat zijn wekelijks dus 10 kapjes, als je elke dag reist. Stoffen mondkapjes kun je wassen en hergebruiken, maar je moet wel voldoende aanschaffen zodat je altijd een voorraadje hebt. Wegwerp mondkapjes bestel je in grotere hoeveelheden, dus dan is het belangrijk om vooruit te rekenen. Sta even stil bij hoeveel mondkapjes je bestellen wilt, want vaak gaat de prijs per kapje naar beneden als je bestelling groter is.

Stoffen mondkapjes zijn milieuvriendelijker

Ben je van plan om je mondkapjes veel te gebruiken, dan is het aanzienlijk milieuvriendelijker om stoffen mondkapjes aan te schaffen. Je veroorzaakt dan veel minder afval en gebruikt ze totdat ze stuk gaan. Het is dus beter om stoffen mondkapjes te bestellen, niet alleen voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee. Daarnaast zijn deze ook in een grote verscheidenheid aan kleuren en uitvoeringen te krijgen, waardoor je met je mondkapje nog steeds stijlvol over straat kunt gaan.

Mondkapjes bestellen of zelf maken

Een laatste punt om te maken is dat je de mondkapjes niet hoeft te bestellen, maar dat je ze ook zelf kunt maken. Deze zelfgemaakte mondkapjes zijn ook in het openbaar vervoer toegestaan en snel in elkaar gezet. Je vindt de officiële instructies hiervoor op de website van de Rijksoverheid en kunt direct aan de slag. Stof, naald en draad, een schaar en elastiek hebben de meeste mensen gewoon in huis. Zo heb je in geen tijd een aantal stoffen mondkapjes gemaakt van T-shirts of zakdoeken die je toch niet meer gebruikte en stap je met een uniek mondkapje het openbaar vervoer in.