Selecteer een pagina

Om te zorgen dat er sprake is van een gecontroleerde luchtstroom in je huis is een ventilatierooster noodzakelijk. Goede ventilatie houdt schimmels buiten de deur van je huis en je huis blijft bovendien vochtvrij. Op die manier voorkom je ook weer gezondheidsklachten. In z’n algemeenheid worden drie verschillende mogelijkheden voor het gebruik van ventilatieroosters onderscheiden; de natuurlijke luchtafvoer, mechanische ventilatie en een zogenaamde wtw-unit.

Maak naden, roosters en kieren dus niet dicht

Is er sprake van natuurlijke luchtafvoer, dan beschik je niet over mechanische ventilatie en moet je woning op geheel natuurlijke wijze luchten, via de naden, roosters en kieren dus. Maak die dus niet dicht, iets dat mensen nog wel eens doen door de kou. Ook ramen en deuren kunnen helpen, al is luchten wel iets anders dan ventileren. Van ventileren is sprake als er ook verse lucht aangevoerd wordt. Ventileren is dus niet alleen het afvoeren van vervuilde lucht.

Ventilatieroosters boven ramen en klepramen

Praat je over mechanische ventilatie, dan helpen ventilatieroosters boven ramen en klepramen steeds voor de aanvoer van buitenlucht. De ventilatieroosters zijn aangesloten op het mechanische ventilatiesysteem en voeren via afvoerkanalen vuile lucht af. Een warmte terugwin installatie systeem is een systeem met zowel mechanische luchtafvoer als luchttoevoer. In de woning zijn dan ook luchttoevoerroosters geplaatst. Je zou eventueel ook nog een pollen of fijnstof filter aan dit systeem toe kunnen voegen.

Voeg eventueel nog een fijnstoffilter toe

Er zijn verschillende soorten ventilatieroosters. Zo onderscheiden we muurroosters, dit zijn roosters die voor de aanvoer van frisse buitenlucht zorgen. Deze gevelroosters zijn noodzakelijk als er in de woning geen mechanische ventilatie beschikbaar is. Andere bekende ventilatieroosters zijn de raam- of deurroosters in binnendeuren. Ook deze roosters zorgen ervoor dat er frisse lucht in je huis komt. Dergelijke ventilatieroosters kun je ook prima plaatsen als er wel een mechanisch systeem of wtw-unit aanwezig is. Deze ventilatieroosters zijn in de meeste gevallen van kunststof, roestvrij staal of aluminium.

Zo los je het probleem niet op

In de praktijk wordt een professional ingeschakeld om een installatie aan te leggen die de mechanische ventilatie moet verbeteren. Die professionals besluiten behalve het aanleggen van het systeem vaak ook om ventilatieroosters te plaatsen, roosters die naadloos worden aangesloten op het mechanische systeem. Als je lawaai hoort dat afkomstig is uit een ventilatierooster, dan kun je er van uit gaan dat er iets niet in orde is met het systeem. Met lapmiddelen kun je dit geluid weliswaar dempen, daarmee los je het probleem niet op. Bovendien komt er zo meer luchtweerstand en moet het systeem harder werken en is het dus weer meer stroom nodig. Het goed instellen van het ventilatiesysteem wordt hiermee nog maar eens benadrukt. En dat is echt werk voor een professional.