Selecteer een pagina

Funderingsproblemen zijn voor huiseigenaren altijd een flinke tegenslag. Dat dergelijke problemen zich kunnen voordien denk je namelijk niet snel aan bij de aanschaf of bouw van een woning. Het komt dan ook vaak als een schok aan. Gelukkig zijn er tegenwoordig vele partijen die problemen met de fundering ‘moeiteloos’ voor je kunnen oplossen. Slimme systemen maken het mogelijk dat de fundering weer in zijn oude glorie herstelt kan worden. Maar hoe ontstaan funderingsproblemen nou eigenlijk? In dit artikel nemen we de meest voorkomende oorzaken met je door en wat je kan doen om deze problemen op te lossen.

Oorzaken van funderingsproblemen

Er zijn verschillende manieren waarop funderingsproblemen kunnen ontstaan. Afhankelijk van het gebied waar je woont is de kans op problemen groter dan andere. Dit heeft voornamelijk te maken met de bodem waarop het huis gebouwd is, bijvoorbeeld veen- of kleigrond. De één is gevoeliger voor vochtverlies en druk dan de ander.

Over het algemeen zijn er 5 verschillende oorzaken voor het ontstaan van funderingsproblemen. We nemen ze even stuk voor stuk met je door:

  • Verschillende funderingstypes: het komt nog wel eens dat er na een aantal jaren besloten wordt dat de woning een uit- of aanbouw krijgt. In sommige gevallen wordt er dan gekozen voor een ander funderingstype dan bij de woning zelf. Deze ongelijkheid kan problemen veroorzaken op den duur.
  • Vochtverlies: in droge perioden kan het voorkomen dat er veel grondwater verdampt of onttrokken wordt door omliggende bomen. Hierdoor geeft de bodem waarop de fundering rust niet meer voldoende steun.
  • Externe factoren: hevige bouwactiviteiten of zwaar verkeer veroorzaken trillingen in de grond. Dit kan op den duur leiden tot aantasting van de bodem waarop de fundering rust.
  • Bodemgesteldheid: door inklinking van klei- of veengrond, of het wegspoelen van, krijgt de fundering onvoldoende steun.
  • Geconcentreerde belasting: de fundering wordt te zwaar belast onder een bepaald punt van de woning, uit- of aanbouw.

Funderingsproblemen verhelpen

Wat de oorzaak van jouw funderingsproblemen ook is, het kan grote gevolgen met zich meebrengen. Van scheuren in de muren en/of gevel tot vloerverzakkingen. Dit kan enorm in de kosten oplopen. Het is daarom verstandig om bij het minste voorgevoel een expert in funderingen in te schakelen. Zij zullen uitvoerig onderzoek doen naar de oorzaak en het probleem vervolgens duurzaam verhelpen. Zo zullen de funderingsproblemen nooit weer opnieuw terugkomen.