Selecteer een pagina

Natuurlijk wil je het liefst een zo goedkoop mogelijke autoverzekering. Maar soms moet je iets verder kijken dan alleen naar het bedrag dat je voor een autoverzekering betaalt. Het bedrag dat je betaalt komt wel elk jaar of in de meeste gevallen tegenwoordig elke maand terug. Maar wat gebeurt er met dat bedrag als je schade claimt. En als je schade hebt hoeveel wordt er dan uitbetaald? Hoelang duurt het voor je, na het claimen van schade, weer terug bent op het huidige niveau. Hier denk je niet bij na als je een autoverzekering afsluit maar dat zou je eigenlijk wel moeten doen. Op de website van autoverzekering.nl vind je over veel van deze vragen een antwoord.

De beste autoverzekering is voor iedereen anders

De beste autoverzekering afsluiten voor een auto is het doel van iedereen. Wanneer je een auto koopt is het afsluiten van WA verzekering verplicht. Dit is de laagste dekking die een verzekeringsmaatschappij aanbiedt. Een WA verzekering dekt de schade die jij met jouw auto maakt bij anderen. Je krijgt niets vergoed voor de schade aan je eigen auto. Als je een wat oudere auto hebt en wat geld achter de hand om een andere auto te kopen dan kun je voor deze variant kiezen. Je betaalt dan de laagste verzekeringspremie. Het is goed om ook hierbij het aanbod dat verzekeringsmaatschappijen aan jou doen met elkaar te vergelijken.

Met een rijgedragverzekering kun jezelf zorgen voor korting

Wanneer je kiest voor een rijgedragverzekering kun je zelf besparen op de maandelijkse kosten van de autopremie. Deze korting kan oplopen tot wel 35 procent. Bij een rijgedragverzekering wordt jouw rijgedrag gemeten. Een rijgedragverzekering kan op twee manieren worden uitgevoerd. De eerste manier gebeurt aan de hand van een OBD-stekker of dongel (On Board Diagnostics) waarmee jouw rijgedrag via de software van jouw auto wordt gemeten. In de OBD stekker zit een chip en hiermee wordt elke 2 minuten een signaal verstuurd naar de verzekeraar. De verzekeraar kan hiermee alleen gegevens aflezen, dus niet terugzenden. Hoe beter jouw rijgedrag hoe hoger de korting. De tweede manier wordt steeds vaker gebruikt en gaat via een app op je telefoon. Hierbij is het wel noodzakelijk dat je jouw telefoon altijd meeneemt wanneer je in de auto rijdt én dat deze altijd is opgeladen.

Hoe werkt de app op je telefoon die het rijgedrag registreert

Zodra je in de auto stapt moet de locatie voorziening in de app aan staan. Aan de hand van een aantal factoren die de app registreert wordt jouw rijstijl of rijgedrag bepaalt. Het rijgedrag hierbij is in vier delen verdeeld te weten; rustig, bewust, nauwkeurig en oplettend. De app registreert onder andere:

  • Datum, tijdstip en duur van de rit
  • De snelheid – hoe hard je rijdt en of dat hier is toegestaan
  • Hoe vaak je snel optrekt of hard remt
  • je telefoongebruik – hoe vaak je de telefoon ontgrendelt of oppakt

In veel gevallen is de OBD stekker niet gratis en dat geld ook voor de app op de telefoon. Wanneer je autoverzekeringen vergelijkt moet je deze kosten dus wel optellen bij de premiekosten.