Selecteer een pagina

De kans is erg groot dat je nog nooit van de term SSH hebt gehoord. Dit is natuurlijk niets waarvoor je je moet schamen. Je bent namelijk niet de enige die het een lastige term vindt. Daarnaast zijn er ook nog vele mensen die deze term al een hebben gehoord, maar voor wie het nog niet helemaal duidelijk is wat de term nou eigenlijk inhoudt. Zeker voor mensen die niet in deze sector werken, kan het lastig zijn om een goed beeld te krijgen van wat een SSH nou eigenlijk is. Een SSH staat voor Secure Shell, dit is een protocol uit een toepassingslaag van de IP-protocol groep. SSH wordt in veel gevallen gebruik voor het klantprogramma.

De SSH al vervanging voor andere protocollen

De Secure Shell vervangt oudere protocollen zoals Telnet, Rlogin en RSH/Rexec, maar dan een beveiligde variant. De SHH maakt het mogelijk om op een versleutelde manier gebruik te maken van een andere computer. Dit houdt dus in dat je op een versleutelde manier in kunt loggen op een andere computer en je hierop een aantal wijzigingen aan kunt brengen. Iedereen wilt natuurlijk voorkomen dat buitenstaanders op jouw computer in kunne loggen en hiermee verschillende gegevens buit kunnen maken. Daarnaast is het ook niet prettig als iemand anders toegang heeft tot jouw persoonlijke info.

Het maken van een authenticatie

Het is door middel van de Secure Shell mogelijk om een eigen sleutel te creëren. Je kunt ervoor kiezen dat het zonder deze sleutel onmogelijk is om in te loggen op een computer. Het voordeel hiervan is het dat het bijna onmogelijk is om vanuit buiten in te loggen op jouw computer en hier gegevens te kunnen stelen. Eén van de belangrijkste dingen is namelijk data. Data is sinds een aantal jaar erg kostbaar. Hierdoor moet alle data binnen een bedrijf of een andere organisatie goed beveiligd worden.